Vesti

Nacionalni model studentske prakse do kraja godine

25.04.2018.god.
Podeli sa prijateljima:
BEOGRAD, april 2018. – Nacionalni model studentske prakse, koji će biti u formi preporuke ili zakona, trebalo bi da bude gotov do kraja godine, izjavila je pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić.
 
 
Model bi trebalo da ponudi rešenja za brojna pitanja – kako se studenti opredeljuju za praksu u kompanijama, kako se odredjuju mentori učesnicima prakse, kako uvezati mentore i profesore na fakultetima, fond sati koji je potreban da se unapredi kvalitet kompetencija, kada će se praksa odvijati, da li će biti plaćena, precizirala je Grujić na panelu “Mladi u privredi kroz praksu do uspešne karijere”, koji je nedavno organizovao Ekonomski fakultet u Beogradu.
 
 
„Obrazovanje nije samo sticanje znanja, nego i način na koji ljudi koriste znanje“, istakla je ona i dodala da unapređenje obrazovanje znači podizanje što više različitih platformi kako bi studenti mogli da biraju.
 
 
Prodekan Ekonomskog fakulteta i predsednik Stručnog tima Ministarstva prosvete za reformu visokog obrazovanja Dragan Lončar najavio je da taj fakultet, koji ima ostvarenu saradnju sa više od 330 kompanija koje studentima nude mogućnost obavljanja stručne prakse i zapošljavanje, nastoji da uvede obavljanje stručne prakse kao alternativu seminarskom i diplomskom radu koja bi se vrednovala sa dva ili četiri ESPB boda.
 
 
Na prakse se uglavnom javljaju studenti završnih godina, kazala je direktorka Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu Dejana Lazić, dodajući da studenti danas više biraju gde će da idu na praksu i da tačno znaju šta hoće.
Kada primamo studente na praksu, sprovodimo proces selekcije kao da ćemo da ih zaposlimo, rekla je na panelu direktorka ljudskih resursa kompanije Koka-Kola HBC Dragana Koruga-Ristić uz navođenje da ta kompanija sprovodi program studentske prakse poslednjih pet godina i da je od 150 praktikanata u kompaniji ostala da radi jedna trećina, a da je 70 odsto našlo posao posle prakse.
 
 
Ona je dodala da su studenti dobri kad je u pitanju teoretsko znanje i timski rad, ali da se samo 20 odsto snadje kada treba da preuzme odgovornost i da reši probleme.
 
 
Poslodavci bi mogli da učestvuju u kreiranju obrazovnog sadržaja, saglasila se na panelu Ivana Pejak, direktorka za upravljanje talentima i organizacioni razvoj kompanije Delez Srbija koja je navela da ta kompanija zaposli 50 odsto studenata nakon tri programa praksi - od šest meseci, 18 meseci i dve i po godine.
 
 
Bivša studentkinja Ekonomskog fakulteta Višnja Cvetić, koja se nakon prakse u Narodnoj banci Srbije tamo i zaposlila, istakla je da je veoma bitno da praksa bude kvalitetna, da studenti ne obavljaju poslove koje niko u kompaniji ne želi da radi, da dobiju iskusnog mentora koji će prati i podržati njihov rad.
 
 
 
Izvor: Kuća dobrih vesti

Pretraga prakse

Ključna reč
Oblast
Grad
/prijava/zona_za_studente/

Prijavi se na newsletter